Om oss

Nattskiftet

Nattskiftet är en organisation för rätten att vara trygg i natten och en kamp mot våld och sexuella övergrepp.

En morgon vaknade grundarna av Nattskiftet upp till ett mail i inkorgen som stod ut från de övriga. De få raderna andades rädsla, sorg och ilska. En nära vän hade blivit överfallen på sin väg hem kvällen innan. En plats som tidigare inspirerat och spridit glädje stod nu för otrygghet, och tilltron till staden och samhället hade gått förlorad. Den morgonen beslutade de att göra något för att försöka stoppa angrepp och skapa trygghet i vår närmiljö, vår stad och vårt land.

Nattskiftet är en partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som arbetar för rätten att vara trygg i natten.
Nattskiftet vill påverka via operativt arbete i form av nattvandring, upplysande genom utbildning samt dialog och debatt i arbetet för ett tryggare nattliv. Vi strävar efter ett jämlikt samhälle som synliggör och ifrågasätter strukturellt förtryck.

Organisationen består av frivilliga, engagerade medmänniskor som vill göra skillnad och samarbetar med ett flertal professionella organisationer och instanser för att uppnå sina mål. Vi tror att samverkan och proaktivt arbete utgör grunden för långsiktig förändring. Idag utförs den största delen av vårt arbete i Stockholm och på festivaler runt om i landet. Vår önskan är att Nattskiftet ska expandera, och att Nattkompisar ska finnas i fler städer för att skapa en tryggare natt för alla.